Is kraantjeswater gezond?

Elke woning in Vlaanderen heeft een wateraansluiting. De grootste verbruikers van kraantjeswater in een woning zijn douches en andere sanitaire toestellen zoals de wastafel of het toilet. Vraag is echter of je kraantjeswater ook mag gebruiken om van te drinken. Is kraantjeswater gezond als ze beweren?

Hoe komt kraantjeswater of leidingwater tot bij ons?

Kraantjeswater, leidingwater of ook wel eens tapwater genoemd is bestemd voor menselijke consumptie en dient dus te voldoen aan enkele minimumvereisten. Daarom legt het water een lange weg af met verschillende tussenstappen.

In een eerste fase wordt regenwater en rivierwater opgenomen door de grond en het is dit grondwater dat door watermaatschappijen wordt opgepompt. Omdat het grondwater op een grote diepte wordt opgepompt heeft dit water reeds een eerste zuivering gehad terwijl het door de grondlagen naar beneden zakte.

Vervolgens komt het grondwater in een waterzuiveringsinstallatie terecht. Daar wordt het water blootgesteld aan de lucht en loopt het water door een filter. Zo verdwijnt de grondsmaak.

Ook wordt een te grote hoeveelheid kalk verwijderd via een onthardingsinstallatie. Daarna worden er nog verschillende zuiveringstechnieken toegepast met als belangrijkste de bewerking met UV licht. Dit UV-licht doodt de laatste resterende bacteriën.

Offerte waterkoeler

Controle op kraantjeswater is streng

Nog meer dan flessenwater wordt kraantjeswater gecontroleerd door de overheid en andere maatschappijen. Kraantjeswater moet aan bijna 70 eisen voldoen alvorens het onze huizen bereikt. Het is het WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat de normen bepaald voor kraantjeswater en leidingwater. De Europese Unie heeft deze normen echter nog meer aangescherpt. België is verplicht de Europese normen te volgen.

Waarom drinkt iedereen dan flessenwater?

Er wordt wel eens beweerd dat we enkel flessenwater drinken door reclamedoeleinden maar feit is ook dat kraantjeswater een lichte chloorsmaak heeft dat niet iedereen dit even aangenaam vindt. Je kan deze smaak echter eenvoudig laten verdwijnen door je glas met water (of karaf) enkele minuten te laten staan zonder afsluiting.

Tip: flessenwater worden minder gecontroleerd dan kraantjeswater.

Het is dus niet zo eenvoudig om te kiezen tussen kraantjeswater of flessenwater. Veel hangt van af van je verwachtingen en eigen smaak. Een waterkoeler kan voor velen de perfecte gulden middenweg zijn. Zo kan je gekoeld kraantjeswater drinken en hoef je dus niet meer te zeulen met duur flessenwater.

Oude woningen met loden leidingen: opletten met kraantjeswater

In heel oude woningen kunnen nog loden waterleidingen liggen. Deeltjes van deze leidingen kunnen gemakkelijk oplossen in het water en zijn giftig. Zelfs in kleine hoeveelheden.

Heb je nog loden waterleidingen? Laat je kraantjeswater op regelmatige basis controleren en/of installeer een extra filter. Laat ook steeds de kraan 1 tot 2 minuten lopen zodat de leidingen gespoeld worden. De afzetting van chemicaliën gebeurt vooral als het water een tijdje stilstaat in de leidingen.

Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?

Vergelijk hier de waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte