Kraantjeswater of flessenwater kiezen
Hoe gezond is kraantjeswater en wat is de beste keuze: kraantjeswater of flessenwater? Elke persoon kiest voor flessenwater of kraantjeswater omwille van persoonlijke redenen zoals smaak, hygiëne of ecologische overwegingen. We zoeken dus de verschillen tussen kraantjeswater en flessenwater op en sommen ze allemaal op zodat je de beste keuze kan maken.
Hoe gezond is kraantjeswater?
Kraantjeswater is minstens even gezond als flessenwater want de kwaliteit wordt, net als flessenwater, continue gecontroleerd. Sterker zelfs: er zijn meer controlepunten op kraantjeswater dan op flessenwater.
Verschil nummer 1: de smaak
Veel mensen vinden kraantjeswater vies smaken en dat heeft alles te maken met het chloor dat gebruikt wordt om het water bacterievrij door de leidingen te stuwen. Je kan deze onschuldige smaak echter vermijden door het water even te laten ademen. Plaats het water een minuutje in een glas of karaf en laat het rusten. Ben je nog niet overtuigd, kies dan voor een extra filter op het kraantjeswater. Je kan kraantjeswater filteren door gebruik te maken van een filterkan, filterkraan of waterverzachter.
Verschil nummer 2: de bron van het water
Je hebt twee soorten flessenwater en telkens is dit met natuurlijk water. Dit wil zeggen dat er steeds bodemwater gebruikt wordt dat langzaam naar de diepte sijpelt. Bij leidingwater of kraantjeswater kan dit ook oppervlaktewater zijn zoals water uit meren, rivieren of regenval.
De eerste soort flessenwater is natuurlijk mineraalwater en komt steeds uit één bron. Dit geeft het water van een bepaald merk haar typische smaak. Deze bron is erkend en staat vermeld op het etiket van de fles water. Natuurlijk mineraalwater wordt op de locatie zelf gebotteld zonder verdere behandeling.
Als tweede heb je bronwater in flessen. Dit flessenwater haalt het water uit verschillende bronnen en het water van deze bronnen mag ook eerst vervoerd worden alvorens het gebotteld wordt. Dit betekend wel dat bacteriën zich meer kunnen ontwikkelen. Meestal worden daarom bij flessen met bronwater extra filters toegepast of worden stoffen (chemicaliën) toegevoegd.
Offerte waterkoeler
Verschil nummer 3: impact op het milieu
De impact van flessenwater is groot op het milieu. Niet alleen dienen de flessen vervaardigd worden, ze dienen ook gereinigd worden. Het afzonderlijk verpakken van het water is een zware last op het milieu alsook het vervoeren en stallen van de flessen water. Plus wordt dit ook doorgerekend aan jou, de consument.
Als het water verpakt is in plastic flessen wordt de druk op onze planeet nog groter. Plastic is een groot onderdeel in onze afvalberg en vervuilt onze oceanen met microdeeltjes.
Verschil nummer 4: reststoffen in het water
Zowel bronwater als leidingwater bevatten reststoffen van chemicaliën zoal pesticiden. Leidingwater kan ook hormonen en medicijnen bevatten. Er bestaan voor leidingwater en flessenwater maximale hoeveelheden voor chemicaliën in water.
Groot voordeel bij leidingwater is dat je zelf extra filters kan toepassen op het water en zo 100 procent zeker kan zijn dat je drinkwater geen chemicaliën, pesticiden, hormonen of medicijnen bevat.
Verschil nummer 5: koeling van het water
Niet iedereen is fan van water op kamertemperatuur. Ook wil je het drinkwater soms gebruiken voor ijskoude frisdranken of icetea en dergelijke. Flessenwater kan je eenvoudig opbergen in je koelkast maar wat doe je met kraantjeswater? Je kan een waterkoeler kopen. Zo kan je zelf kiezen welke temperatuur je water heeft en of je eventueel bruisend water wenst.
Verschil nummer 6: de prijs
Kraantjeswater moet toegankelijk zijn voor iedereen en dat is het ook in België. Omdat iedereen meebetaald aan de zuivering en omdat er geen afzonderlijke verpakking nodig is, ligt de prijs van kraantjeswater tot wel 200 keer lager dan flessen water.
Eén liter kraantjeswater kost je 0,005 euro per liter. Flessenwater (natuurlijk mineraalwater) uit het waterhuis kost je al snel één euro per liter. Er bestaan natuurlijk goedkopere alternatieven zoals flessenwater met bronwater maar dan nog betaal je nog steeds 100 maal meer dan kraantjeswater.
Dus zelfs als je een waterkoeler, filterkan, filterkraan of ontharder koopt, ben je goedkoper af dan bij de aankoop van flessenwater.
Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?
Vergelijk hier de
waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag.
Start uw offerte