Wat is zuiver en gezond drinkwater

Drinkwater is de algemene benaming van water dat geschikt voor consumptie is. Is het echter voldoende om niet ziek te worden van water om het drinkwater te mogen noemen of zijn er meer eisen? We overlopen even de belangrijkste normen en eisen die van leidingwater ook gezond drinkwater maken.

Leidingwater, kraantjeswater en drinkwater

Er zijn veel vlaggen die de lading van water in ons huis dekken maar niet allemaal mogen ze drinkwater genoemd worden.

Offerte waterkoeler

In zo goed als alle woningen in België komt drinkwater uit de leidingen. Via grote buizen en watertorens wordt het water onder druk naar de woningen gepompt. Alle leidingen worden gereguleerd via kranen, koppelingen en ook in de woning splitsen we de leidingen via verdelers en kranen. Vandaar dat ons leidingwater ook wel eens kraantjeswater genoemd wordt.

Tip: Aangezien in België enkel drinkbaar water via leidingen getransporteerd wordt, is bij ons kraantjeswater gelijk aan drinkwater.

In sommige landen zoals Egypte, Turkije,... wordt soms oppervlaktewater zonder zuivering via leidingen naar de woningen gepompt. Zonder een goed filtersysteem is dit water niet drinkbaar. In België dus wel.

Wat is zuiver water? Wat is helder water?

Als je denkt dat zuiver water hetzelfde is als helder water ben je mis. Helder water kan micro-organismen bevatten of zelfs ‘dood’ zijn. Dit laatste betekent dat het water totaal geen zuurstof bevat. Helder water kan ook smaakstoffen bevatten die het water ondrinkbaar maken. Zoals een te hoog gehalte zout. Ook kunnen er geurstoffen aanwezig zijn in helder water.

Men spreekt enkel over zuiver water of puur water als het water geen enkele andere molecule bevat dan H2O. Dus ook geen andere mineralen of zouten. Zuiver water (H2O) is een verbinding van 2 atomen waterstof(H) en 1 atoom zuurstof(O). Zuiver water wordt ook wel eens gedistilleerd of gedemineraliseerd water genoemd en dit gebruikt men wel eens om te strijken.

Besluit: drinkwater is altijd gezond

Als water de benaming drinkwater of, in België althans, leidingwater draagt is het gezond en zuiver. Enkel is het opletten als je nog in een woning of bedrijf woont waar er loden buizen als waterleiding gebruikt wordt. Dan kan de waterkwaliteit niet goed zijn. Doe regelmatig een watertest of installeer een extra filter.

Drinkwater in je woning

Ons leidingwater in Vlaanderen is dus perfect drinkbaar. Vind je echter dat je kraantjeswater raar smaakt, te warm is of je wenst het comfort van eigen bruiswater dan kan je opteren om een waterkoeler te installeren. Aangezien leidingwater 200x goedkoper is dan flessenwater, haal je deze kost er direct uit.

Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?

Vergelijk hier de waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte