Waar een waterkoeler plaatsen?

Een waterkoeler kan je overal plaatsen, thuis op kantoor of in een openbare plaats. Denk maar in bijvoorbeeld de cafetaria van een sporthal, kitchenette of keuken, werkplaats of kantoor, receptieruimte, hal of gang… noem maar op...

Het is echter handig om de plaatsing op voorhand vast te leggen omwille van de vele soorten modellen die er bestaan. Ontdek hier waar je het best een waterkoeler plaatst.

Waar plaats je een waterkoeler voor optimale gebruik

Een waterkoeler koop je om gebruikt te worden. De plaatsing van de waterkoeler is dus uitermate belangrijk:

 • De waterkoeler is voor iedereen toegankelijk
  Zorg dat de waterkoeler staat waar iedereen van het bedrijf of gezin toegang heeft tot de waterkoeler.
 • De waterkoeler staat waar de waterkoeler niemand stoort
  Plaats de waterkoeler op een locatie die waar hij geen personen kan storen of waar hij in de weg staat ( bvb vluchtweg ). De waterkoeler wordt al snel een plaats waar een babbel gedaan wordt. Er zal sowieso een grote passage aan personen volgen.
 • Centrale plaatsing van de waterkoeler
  Kies een strategische plaatsing zodat niemand ver moet stappen om fris water te drinken. Zo zal de waterkoeler beter renderen.

Elke plaats waar veel personen passeren is goed. Velen zullen pas bij het zien van de waterkoeler beslissen om een glas water te drinken.

Offerte waterkoeler

Aansluiting op de waterleiding

Bij de plaatsing van waterkoelers heb je slechts één belangrijke factor en dat is de watertoevoer. Gebruik je een waterkoeler met flessen dan heb je meer plaatsingsmoglijkheden dan mocht je een waterkoeler op leidingwater kiezen. Deze laatste waterkoeler heeft namelijk een goede aansluiting op de waterleiding nodig.

Waterkoelers met flessen of bidons: let op de aanvoer van de flessen

Soms vergeet je dat je wekelijks de lege fles of bidon van je waterkoeler dient te vervangen. Als je dan geen eenvoudige toegang hebt tot de waterkoeler, is dit niet aangenaam en moet je in sommige gevallen zelfs wachten tot er één bepaalde persoon aanwezig is die de klus wel kan klaren. Enkele voorbeelden zijn:

 • je dient met de flessen verschillende trappen te nemen
 • de flessen of bidons zijn moeilijk of niet altijd toegankelijk (vb stockage in afgesloten ruimte)
 • er is een waterkoeler gekozen met te zware bidons (voorbeeld 18 liter) wat voor sommigen te zwaar is

Waterkoeler met leidingwater aansluiten op de waterleiding

Als je een waterkoeler op leidingwater koopt, zal de leverancier of fabrikant de installatie waarschijnlijk zelf uitvoeren. Dit neemt een klein uurtje in beslag en is best simpel. Dien je zelf de aansluiting te voorzien? Lees goed de handleiding en binnen 2 uur heb je fris drinkwater.

Voor de waterleiding zelf is een standaard waterleiding voldoende. Een diameter van 16 mm is de meest gebruikte watertoevoer maar er zijn koppelstukken voor afwijkende diameters te koop in elke doe-het-zelf zaak.

Ook als je de leiding dient te verlengen, kan je deze zonder probleem kopen. Er zijn flexibele leidingen te koop van 1 meter tot wel 3 meter. Heb je nood aan langere leidingen, dan raden we aan om een loodgieter de klus te laten klaren.

TIP: Vraag bij je offerte-aanvraag of de plaatsing inbegrepen is. Veel fabrikanten en leveranciers doen namelijk de plaatsing gratis. Hun uurloon is bij afwijkende plaatsingen vergelijkbaar met professionele loodgieters maar ze hebben meer kennis van de waterkoeler en bijhorende plaatsing.

Kijk goed naar de ingesloten technische fiche tijdens de aankoop zodat je eventuele koppelingen of verlengstukken op voorhand kan inkopen. Niets zo vervelend als een installatie /plaatsing dat moet uitgesteld worden wegens ontbrekende stukken.

Waterkoeler plaatsen: de stroomtoevoer

Een waterkoeler is vergelijkbaar met een koelkast en werkt op 220 Volt stroom. Voorzie daarom stroomtoevoer. Het verbruik zelf ligt tussen de 100 Watt (koeling) en 750 Watt (verwarmen) afhankelijk of er ook heet water moet voorzien worden. Hou hier rekening mee als je al veel elektrische apparaten ingeschakeld hebt op hetzelfde circuit in de ruimte.

Waterkoelers verplaatsen: niet standaard maar best mogelijk

Waterkoelers zijn niet gemaakt om veel te verplaatsen. Zeker niet als ze gebruik maken van leidingwater. Maar het is best mogelijk om waterkoelers te verplaatsen. Enkele redenenen waarom je een waterkoeler zou verplaatsen:

 • tuinfeestje
 • tijdelijke cafetaria of vergaderruimte
 • evenementen
 • verschillende werkplaatsen of magazijnen

Ben je van plan om op regelmatige basis je waterkoeler te verplaatsen, dan raden we zeker aan om een waterkoeler met flessen te kopen of huren. Waterkoelers met leidingwater hebben, door hun aansluiting op de waterleiding, veel beperkingen. Zo moet je de leiding steeds aankoppelen en afkoppelen. De leidingen zelf dienen goed afgedicht worden. Wens je de waterkoeler met leidingwater alsnog te verplaatsen, plaats dan een kraan tussen de waterleiding en de waterkoeler. Dit voorkomt het veelvuldig aansluiten / afsluiten van de waterleidingen. In grote gebouwen of appartementen is het afsluiten van de waterleiding soms niet mogelijk omdat de hoofdkraan zich in een afgesloten ruimte bevindt.

Tip: waterkoelers zijn niet gemaakt om veel te verplaatsen en zijn dus ook niet 100 procent schokvast. Hou hier rekening mee tijdens de verplaatsing.

Voor waterkoelers met flessen of bidons is verplaatsen simpeler. Zorg er op voorhand voor dat het reservoir leeg is en verwijder de fles of het bidon voor je de waterkoeler verplaatst. Een waterkoeler weegt tussen de 15 en 30 kg dus zorg dat je minstens met twee personen bent en voor verplaatsingen over langere afstanden gebruik je ook een transportwagentje.

Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?

Vergelijk hier de waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte