Werking waterkoeler

Bij de keuze van een waterkoeler kan je de beslissing ook laten afhangen van de werking van de waterkoeler. Er zijn namelijk twee grote verschillen op te merken bij de werking van waterkoelers.

Waterkoeler met flessen of op leidingwater

De keuze in watertoevoer is niet zo belangrijk voor de werking van je waterkoeler. Zowel leidingwater als flessen of bidons zorgen enkel voor de aanvoer van drinkbaar water. Er gebeurt geen extra koeling voor het drinkwater in de waterkoeler stroomt. Voordeel bij leidingwater is dat de temperatuur constant zal zijn (15° Celsius) dan water in bidons of flessen. Dit komt omdat het water in flessen of bidons zich aanpassen aan de kamertemperatuur waar de waterkoeler opgesteld is. Deze extra koeling zal er voor zorgen dat je waterkoeler met flessen/bidons meer energie zal gebruiken dan een waterkoeler op leidingwater.

TIP: gebruik je flessen water voor je waterkoeler? Berg deze flessen of bidons dan zo koel mogelijk op.

1. Waterkoelers met reservoir

De meest voorkomende en gebruikte waterkoelers zijn waterkoelers die gebruik maken van een reservoir. Het water wordt aangevoerd naar dit reservoir via flessen, bidons of de waterleiding. Het water in het reservoir wordt gekoeld. Wordt er water verbruikt dan zal de waterkoeler het reservoir weer aanvullen.

Als er op een bepaald moment veel water verbruikt wordt, zal het water in het reservoir niet tijdig gekoeld kunnen worden en zal de waterkoeler geen fris drinkwater meer genereren. Dit noemt men de maximum capaciteit van de waterkoeler en wordt uitgedrukt in gekoeld water per uur.

TIP: koop je een waterkoeler met reservoir? Kies dan een waterkoeler die voldoet aan je watervraag.

Probleem is dat waterkoelers met reservoir geen volledig gesloten systeem hebben. Dit laat de mogelijkheid open tot vervuiling of bacteriegroei. Vergelijk je offertes voor waterkoelers, vergelijk dan de kwaliteit van de waterkoelers en bijbehorende reservoir. Zorg er sowieso voor dat je waterkoeler is uitgerust met een extra filter. (bijvoorbeeld een UV-filter)

Voordeel van een waterkoeler met reservoir is dat je kan wachten tot de fles of bidon zo goed als leeg is want je hebt nog wat speling door het drinkwater in het reservoir.

2. Waterkoelers met ijsbank (direct chill )

Werkt je waterkoeler niet met een reservoir dan gebeurt de koeling door een ijsbank. Hier wordt het water gekoeld door het door een ijskoude spiraal te laten stromen. Grootste voordeel van een waterkoeler met ijsbank is dat het een volledig gesloten omgeving is.

Vroeger was het nadeel van waterkoelers met een ijsbank dat deze een lage capaciteit gekoeld water per uur hadden. Dit nadeel is tegenwoordig volledig weggewerkt. Er zijn zelf waterkoelers met direct chill technologie (ijsbank) die meer dan 280 liter gekoeld water per uur garanderen.

Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?

Vergelijk hier de waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte