Welke capaciteit dien jouw waterkoeler te hebben?

Het belangrijkste bij het huren of kopen van een waterkoeler is het correct inschatten van het waterverbruik of het piekverbruik te kennen. Het verbruik is niet alleen afhankelijk van het aantal verbruikers maar ook de soort werkruimte, het soort werk en het seizoen.

Genoeg water drinken op het werk of thuis

De eerste stap om weten is hoeveel water je normaal dient te drinken per dag. Men beweert dat 1,5 liter water per dag per persoon voldoende is maar dat is een gemiddelde. De hoeveelheid water dat je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel vocht je verliest per dag. Dit vochtverlies hangt onder andere af van:

  • omgevingstemperatuur
  • voeding (dieet, zoute snacks, vette voeding, suikers, … )
  • je lichaam zelf (lengte, gewicht, … )
  • werkomstandigheden ( binnen / buiten )
  • eventueel gebruik van medicatie
  • ...

Offerte waterkoeler

Een gemiddelde volwassene verliest 2,5 liter vocht per dag. Men gaat er vanuit dat je ongeveer 1 liter vocht inneemt met je voeding. Zo komen we aan de 1,5 liter per dag water dat je moet drinken. De belangrijkste vuistregel is echter om te drinken als je dorst hebt. Velen vergeten dit en dan is het handig als je af en toe een waterkoeler passeert waar je in enkele seconden tijd een frisse beker water in handen krijgt.

Hoeveel water drink men van de waterkoeler per persoon?

Als je bijvoorbeeld 8 uur op het werk aanwezig bent, zal je al snel 1 liter of meer water drinken. Als je dit spreidt over een volledige dag kom je aan 5 bekers water of bijna 1 beker water per uur / per persoon.

Volgens deze berekening is het met 4 personen voldoende om een waterkoeler te kopen met een capaciteit van 1 liter water per uur. Natuurlijk neem je best wat marge want over de middag zal iedereen 1 of meerdere bekers water drinken op een half uurtje tijd. Reken ook dat er net op warme dagen extra nood zal zijn aan fris en zuiver water.

Welke capaciteit per uur aan fris water moet je waterkoeler hebben?

Met bovenstaande info kan je stellen dat een waterkoeler minstens 1 liter fris water per uur moet produceren per persoon om nooit zonder fris water te vallen. Ben je met meer dan 4 personen dan kan je dit afzwakken naar een halve liter fris water per uur. Vraag aan je leverancier om uit te rekenen wat de minimum capaciteit moet zijn.

Waterkoelers met bruisend water of heet water: extra capaciteit voorzien

Als je een waterkoeler met bruisend water koopt, neem dan extra capaciteit aan fris water want een watercooler met bruisend water verbruikt meer.

Als je waterkoeler een afzonderlijke tapkraan heeft voor heet water moet je dit niet bij de capaciteit fris water per uur bij rekenen maar wel in gedachten houden voor de totale capaciteit van je waterkoeler. Kiezen voor een waterkoeler op leidingwater lost dit probleem handig op.

Opletten met waterkoelers in cafetaria of horecazaken

In horecazaken of cafetaria van bedrijven wordt de waterkoeler in relatief korte periode intens gebruikt. Als je de capaciteit te laag inschat van je waterkoeler zullen veel mensen lauw water moeten drinken. Hier reken je best 0,75 liter per persoon. Zeker als de waterkoeler ook bruisend water voorziet.

Waterkoelers met een ijsbank

Twijfel je over de capaciteit fris water per uur? Kies dan voor een waterkoeler met ijsbank. Deze waterkoelers maken geen gebruik van een reservoir dat gekoeld wordt maar koelt het water rechtstreeks als het uit de leiding komt richting tapkraan.

Hoe groot moeten deze flessen of bidons zijn?

Naast de capaciteit per uur aan fris water, heb je ook de totale capaciteit van de waterkoeler. Als je een leidingwaterkoeler koopt zal je geen enkel probleem ondervinden want je hebt een constante toevoer van water. Waterkoelers met flessen of bidons zijn echter afhankelijk van de grootte van de flessen of bidons.

Reken voor flessenwaterkoelers op 1 liter water per persoon. Ben je met meer dan 10 personen reken je 0,5 liter per persoon. Met meer dan 25 personen, dan schakel je het best over naar een waterkoeler op leidingwater. Ook het plaatsen van meerdere waterkoelers kan een oplossing bieden als er geen directe aansluiting op de waterleiding mogelijk is.

Lekker gezond drinkwater bij u thuis of op kantoor?

Vergelijk hier de waterkoeler prijzen via een offerte-aanvraag. Start uw offerte